3r Congreso de las Asociaciones de Barcelona
El asociacionismo que impulsa nuevos valores!
Voluntariat, activisme i militància | Un associacionisme que impulsa nous valors | Territoris en transformació | Finançament de les associacions
El punt de partida d’aquest eix és el dret de la ciutadania a la participació i, en aquest cas, a través de la seva aportació lliure i individual a la comunitat de forma col·lectiva i organitzada. Per tant, no només entenem que qualsevol persona pot ser protagonista en la nostra societat, sinó que és del tot necessari que aquestes persones ho esdevinguin.
Per això la nostra mirada va més enllà de com anomenem a aquestes persones. Totes les formes i intensitats de participació són vàlides i aporten riquesa. Per això ens adrecem la persona voluntària que alhora que és sòcia o membre d’una entitat, és també militant d’una determinada lluita social, civil o cultural per a la transformació de la realitat, i en aquest sentit se sent activista en defensa d’uns drets socials, civils, ambientals o culturals per a aquest col·lectiu.
Totes aquestes són persones compromeses amb la comunitat de forma col·lectiva per esdevenir la veu crítica i compromesa de la ciutadania, contra les desigualtats. Tant si lluiten pels drets dels qui no en tenen, com les que acompanyen a les persones que més ho necessiten, com les que treballen per apropar la cultura als veïns i veïnes o les que mantenen viva la cultura popular, com les que lluiten des del compromís sociopolític pels drets dels animals, el medi ambient o la cooperació internacional. Totes les causes, més enllà de la ideologia de cadascú i són necessàries per a la millora i avanç de tota societat.
Però, per què ens volem adreçar a aquestes persones?
- En primer lloc, per posar en valor, donar a conèixer i reconèixer a aquestes persones. Estem convençudes que són bàsiques per sostenir el dia a dia de les nostres entitats, barris i les nostres comunitats. Són persones anònimes, però imprescindibles. Per això és important que les posem en valor, que les visibilitzem i que esdevinguin inspiradores per la resta. Ens volem preguntar: Com treballem plegades perquè més gent es faci voluntària, activista o militant? Com podem visibilitzar i promoure aquesta acció col·lectiva i transformadora?
- En segon lloc, per muscular aquesta força. És important que als nostres barris i comunitats existeixin espais de trobada, xarxes, equipaments, i projectes facilitadors per poder vehicular aquestes capacitats de la ciutadania. Cal que les administracions locals afavoreixin i vetllin per la bona salut d’estructures civils ja existents, independentment de la seva forma jurídica, o falta d'aquesta, que faciliten la trobada i multipliquen les capacitats d’aquestes persones que treballen per la transformació. I que, quan en manquen, contribueixin a generar-ne de noves. Per això, ens hem de preguntar: Què podem fer per tenir cura, facilitar i garantir la bona realització d’aquesta tasca? Com podem promoure les associacions (formals o informals) que faciliten aquesta acció col·lectiva? Quins altres agents poden facilitar aquesta acció col·lectiva?
- En tercer lloc, per facilitar la incidència política de l’acció d’aquestes persones organitzades. Fruit del compromís d’aquestes persones amb les seves entitats, els seus barris i comunitats són imprescindibles per poder col·laborar en la construcció de les polítiques públiques. Calen espais i circuits senzills i àgils, que no es perdin en la burocratització i els formalismes, per poder canalitzar aquestes aportacions. També necessitem garantir que l’administració protegeix i vetlla pels espais i xarxes d’autogestió sense lligam institucional. Per això, ens hem de preguntar: Què podem fer per incorporar aquestes experiències en la política de proximitat?
Aquests són els plantejaments i preguntes inicials per treballar aquest eix durant el 3r Congrés i per anar responent conjuntament a aquestes preguntes proposem al llarg dels mesos vinents:
✏️ "Veus compromeses - Les veus de les persones que canvien el món" - Formulari recollida d'experiències de voluntariat, activisme i militància
📌 Jornada Compromís al servei de la transformació! - 6 de febrer - 21.30h virtual
📌 Sessió de treball per elaborar document: El paper de l’acció col·lectiva en la Barcelona del futur - 4 de maig de 2023 - 17.30h - La Lleialtat Santsenca
📌 Jornada Dataton Dades X Associacionisme - 29 de setembre de 2023 - 17:00h a 19:00h. - Canòdrom- Ateneu d'Innovació Digital i Democràtica
A més d'aquestes trobades, compartim amb vosaltres documents, jornades i sessions de treball organitzades per altres entitats de la ciutat que ajuden a aprofundir en els debats plantejats:
📢 Manifest "Sumem Mirades" de la Federació Catalana de Voluntariat Social que reivindica que la força del voluntariat com a activisme i militància és estratègica per al sosteniment de la societat.
📌 Dia Internacional del Voluntariat - #SumemMirades. 16 de desembre de 10 a 12.30 h Centre Cultural Albareda. La Federació Catalana del Voluntariat Social (FCVS) organitza aquesta jornada en el marc de la celebració del dia internacional del voluntariat.
🗓️ Consulta els calendari de jornades al voltant de l'eix Voluntariat, activisme i militància