3r Congrés d'Associacions de Barcelona
L'associacionisme que impulsa nous valors!
El 8 de juny de 2001, en el marc del 1r Congrés de les Associacions de Barcelona, s’aprovà el Codi ètic de les Associacions de Barcelona. Aquest va sorgir del debat i de la participació de més de 800 organitzacions de la ciutat de Barcelona, posteriorment, el 30 d’abril de 2011, es va fer una revisió i actualització en el marc del 2n Congrés d’Associacions de Barcelona.
Al llarg d’aquests anys han estat 176 organitzacions (128 associacions, 29 federacions, i 19 fundacions) les que s’han adherit. D’altra banda diferents federacions l’han adaptat per establir el seu propi Codi Ètic.
D’altra banda, al llarg del 2021 la CONFAVC va fer un procés participatiu entre les entitats veïnals per actualitzar el Codi Ètic.
En aquest context, un seguit d’organitzacions del país (CONFAVC, CAB,...) iniciem un procés per disposar d’un Codi Ètic de les Associacions de Catalunya.
Conjuntament, hem acordat un codi de valors comuns a totes les associacions del país que ens indiquen aquelles qualitats a les que atribuïm un especial significat i que ens han de servir per orientar les nostres actuacions. En aquest apartat s’indiquen les pautes de conducta que són coherent amb aquests valors.
L’elaboració d’aquestes pautes es fa amb la mateixa metodologia que la definició dels valors: el diàleg entre les persones membres de les associacions.
S’han determinat seguint el mateix ordre dels valors indicats anteriorment per facilitar la seva lectura, debat i comprensió. Cal dir, finalment que aquestes pautes han de servir per orientar les nostres activitats i, alhora, per facilitar eines a les persones responsables del seguiment i control de l’aplicació d’aquest codi ètic per fer les seves anàlisi, valoracions, dictàmens i recomanacions.
El document de treball sobre el Codi Ètic de les Associacions de Catalunya que us presentem a continació es fruit del procés participatiu fet després de dues sessions de treball impulsades per el Consell d’Associacions de Barcelona en col·laboració amb la XAC i recull les aportacions específiques realitzades per les entitats.
VALORS DE L’ASSOCIACIÓ
1. Comunitat
2. Democràcia
3. Feminisme
4. Lideratge
5. Compromís amb els drets humans
VALORS DE LES PERSONES MEMBRES
6. Altruisme
7. Confiança
8. Democràcia
9. Integritat
VALORS DE LES RELACIONS DE L’ASSOCIACIÓ
AMB ALTRES ASSOCIACIONS
10. Confluència
11. Lleialtat
12. Respecte i reconeixement mutu
AMB LES ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES
13. Acció col·lectiva
14. Proactivitat
15. Respecte
AMB MITJANS DE COMUNICACIÓ I XARXES SOCIALS
16. Acció col·lectiva
17. Claredat dels missatges
18. Col·laboració
19. Veracitat
VALORS DE L'ORGANITZACIÓ I LA GOVERNANÇA
20. Absència d’ànim de lucre
21. Comunitari
22. Democràcia
23. Feminisme
24. Inclusivitat
25. Lideratge compartit
Definint una associació
Una associació és una persona jurídica amb característiques singulars que la diferencien d’altre tipus d’organitzacions com, per exemple, fundacions, cooperatives o empreses mercantils.
El tret principal és l’agrupació de persones que, de manera voluntària i sense ànim de lucre, posen les seves energies i capacitats individuals, d’acord amb les seves possibilitats, al servei d’un projecte compartit que vol contribuir a millorar la qualitat de vida i facilitar la defensa la diversitat i els drets de les persones, facilitant la transformació de la societat amb més justícia social i sense desigualtats.
Qui fa néixer l’associació i li dona vida són les persones que la conformen. Les associacions són conegudes pel que fan les persones membres, les quals, amb la seva manera d’actuar perfilen la seva imatge forgen el seu passat, creen el seu present i apunten el seu futur.
La incidència de les associacions en el seu entorn immediat i en el conjunt de la societat és evident, amb més o menys intensitat. Vivim una època en la que una bona part dels referents cívics es personifiquen en artistes o personatges de moda. Assistim a un creixement de la polarització alimentada, potser per interessos poc confessables. En aquest context, la funció moral de les associacions (de les seves accions i de la seva gent) resulta cabdal per demostrar, amb el seu comportament i les seves accions, unes maneres amables i respectuoses de viure en comunitat.
Per això és fonamental que les persones que donen vida a les associacions, orientin la seva activitat segons uns valors comuns a totes les del país, que ens ajudin a millorar contínuament i exemplifiquin la nostra manera de funcionar.